Strony

wtorek, 21 sierpnia 2018

curry z fasolką szparagową i nerkowcami

tak, wiem, że to nie miał być blog kulinarny, ale po poście na fb o kostkach lodu z hydrolatem mięty i przepisie na lemoniadę, koleżanka wspomniała moje curry, które pamięta po 3 latach. i sporo osób zaczęło mnie pytać o przepis w wiadomościach prywatnych, więc postanowiłam go opublikować
 
 
 
 
Curry z nerkowcami i fasolką szparagową
Składniki
Masala:
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry (ziarno) zmielonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2-4 cm imbiru
1 cebula duża
3-4 ząbki czosnku
 
 
Curry
Olej (najlepiej kokosowy nierafinowany (pachnący kokosem), ale każdy może być)
3/4 szklanki bulionu
120 g nerkowców (szklanka)
Pół kilo zielonej fasolki szparagowej
Puszka mleka kokosowego
½ filiżanki soczewicy czerwonej (ok. 80 ml)
6 liści curry, 3 szt kardamonu, pół- 3/4  łyżeczki chili w proszku, 1 łyżeczka galangalu suszonego, 3 łyżeczki trawy cytrynowej,  lub 2 łyżeczki przyprawy tajskiej (przepis poniżej)
sól, pieprz
1 łyżeczka sosu bezrybnego jadłonomii http://www.jadlonomia.com/przepisy/sos-bezrybny/ lub rybnego
 
Przyprawa tajska:
2 łyżeczki galangalu suszonego, 2 łyżeczki trawy cytrynowej suszonej Kotanyi, 1 ½ liść laurowy, 1 łyżeczka kardamonu z łupinami, szczypta ajowanu, około 1/3 łyżeczki kopru włoskiego, odrobina cynamonu – zmielone w młynku do kawy.
 
Przygotowanie:
Imbir, cebulę i czosnek posiekać drobno, zetrzeć na tarce, zmielić w blenderze z ostrzem w kształcie litery S  lub rozetrzeć w moździerzu – mają być jak najbardziej rozdrobnione.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić po kolei kmin, kolendrę, paprykę i cały czas mieszając podgrzewać 1-3 minuty (uważać żeby nie przypalić papryki) , dodać pozostałe składniki masali (czosnek, imbir, cebulę) , wymieszać dokładnie z przyprawami i smażyć kolejne 3-4 minuty.
Dodać pozostałe składniki curry (oprócz sosu (bez)rybnego), i podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, aż czerwona soczewica rozpadnie się. Zestawić z ognia, dodać sos (bez)rybny.
Podawać z ryżem, najlepiej basmati ugotowanym z jednym rozgniecionym kardamonem i sosem sambal oelek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz